Billampskontroll

Boka service och byte av dina billampor oss oss redan idag.

Få ut det mesta av din bil

Om du märker några problem med ljusen på ditt fordon, kontakta oss snarast. Vi på Automekano i Göteborg finns här för att hjälpa till med alla dina ljusrelaterade behov – även lampkontroller och byten. Om du bara vill kontrollera att dina lampor fungerar korrekt, till exempel som en extra tjänst i samband med annan service, kommer våra tekniker gärna att hjälpa till.

Billampskontroll

Håll dig säker på vägen

Undvik problem med kontrollbesiktning och försäkring

Vi tar hand om det knepiga lampbytet

Bra att veta

Se till att du syns!

Resultaten i ADAC belysningstest för 2012 var åter igen en dyster läsning: Mer än hälften av fordonen ute på vägarna hade allvarliga fel på belysningen. Ett vanligt förekommande fel var felaktigt inställda strålkastare och dimljus. Utöver svårigheterna med höjdjustering var ”no-name”-lampor en vanlig felorsak. Om den typ av produkter används vid lampbyte bidrar tillverkningsbristerna till felinställda strålkastare. Vilket är en oberäknelig risk, eftersom defekta eller felaktigt inställda strålkastare utgör en fara för alla trafikanter. Vi rekommenderar att man årligen utför ”Lamp och sikt”-test, som initierats av trafikstyrelsen, och som vi gärna hjälper till med.

Utföra billampskontroller och ljusinspektioner

Vi tenderar att ta ljus- och signalsystemet på våra fordon för given. Men den omfattar ganska många olika delar, och varje bil har en något annorlunda konfiguration. Här är en checklista.

  • Huvudlampor och positionslampor
  • Dimljus fram och bak
  • Bromsljus
  • Blinkers / varningsljus fram och bak
  • Backljus
  • Ljus för registreringsskylt (bak)

Att se till att lamporna som uppfyller dessa funktioner fungerar är den mest uppenbara uppgiften. Men förutom en grundlig billampskontroll behöver linsen på varje plats regelbundet kontrolleras efter sprickor, skador eller andra hinder för ljuset. Reflektorerna bör också kontrolleras efter fläckar, som kan uppstå om vatten tränger in i ljusarmaturen.

Kom också ihåg att kontrollbesiktningen inkluderar saker som hastigheten på blinkers och strålkastarnas inställning. Dina lampor kan vara en fara om de är inställda för högt eller om de inte lyser upp hela vägen, så det är viktigt att periodiskt bedöma deras inställning.

Vi genomför gärna en noggrann bedömning av ditt fordon ljus- och signalsystem, oavsett om du har märkt något specifikt problem i dina egna kontroller. Vissa enkla problem som strålkastarjustering och lampbyte kan lösas omedelbart. Mer betydande problem dokumenteras, och vi kommer att be om ditt tillstånd att åtgärda dem.

Varför be oss om att byta billampor?

Om du någonsin har försökt att byta en bilglödlampa själv vet du hur frustrerande det kan vara. För det första är det ganska svårt att avgöra exakt vilken typ av glödlampa du behöver. Det innebär att du måste bläddra igenom dokumentation och hantera förvirrande komponentlistor. Och när du väl har rätt glödlampa kan du lätt skada den innan du ens får den på plats – bara att vidröra en halogenlampa kan vara tillräckligt för att den ska gå sönder. Även att komma åt ljusmonteringen för att byta en lampa är en knepig process som kräver verktyg, tid och tålamod. Vem behöver allt det besväret när du helt enkelt kan be oss att göra bytet åt dig?

Och det finns en annan anledning att låta oss genomföra bilampbyten. Ibland kan det som verkar vara en trasig lampa visa sig vara något mer komplicerat. Till exempel förväxlas problem med elektriska anslutningar ofta med glödlampor som har slutat fungera. I sådana situationer är vi väl kvalificerade att informera dig om de troliga orsakerna och föreslå en lösning.

Är det dags att kontrollera dina lampor?

Du kan boka din billampskontroll hos oss idag genom några enkla steg. Vi kommer att erbjuda dig en motsvarande service på tillverkarnivå baserat på din bils ålder och körsträcka.

Alternativt kan du ringa oss eller skicka oss ett e-postmeddelande om du har några frågor eller vill prata med oss först.

Vårt experttips

”Speciellt under höst och vinter är det av yttersta vikt att kunna klara krävande väderlek och svåra vägförhållanden. Det gör det ännu viktigare att säkerställa bästa möjliga synlighet, exempelvis genom att använda nya torkarblad med AeroTwin-teknik och högeffektlampor från Bosch. Då kan du vara säker på att snabbare kunna upptäcka faror och vid behov kunna reagera i tid.”